Mis on kaarob ehk jaanikaun?

Kaarob ehk jaanikaun on pärit Vahemere äärest. Hästi tuntud on kaarob Itaalias ja Kreekas. Jaanikaunade peamine kasvataja on Hispaania. Samas kasvavad jaanikaunapuud nüüdsel ajal igal pool, kus kliimatingimused ja muld on sobivad.

Kaarobipuu ehk harilik jaanikaunapuu on puuliik kaunviljaliste sugukonnast. Ta kasvab hästi piirkonnas, kus meeldib kasvada tsitruselistele ning ta kasvab aeglaselt, tavaliselt 10-15 m kõrguseks. Söögiks tarvitatakse pigem kaunu, eriti nende lihakaid vaheseinu. Kasutatakse toiduks nii värskelt, keedetult kui röstitult. Enamik kaunu läheb aga siiski loomasöödaks.

Mis on kaarob?

Jaanikaunapuu kõvad seemned on kindla suurusega. 19.sajandil märgiti, et seemned kaaluvad olenevalt piirkonnast, kus nad kasvasid, 0,1885 kuni 0,215 grammi. Aja jooksul võeti keskmiseks kaaluks 0,2 grammi. Nende kaalu tõttu kasutati jaanikaunaseemneid varem vääriskivide ja kulla kaalumisel (seemned asendasid kaaluvihte). 5 seemet võrdus 1 grammiga. Kaunas on tavaliselt ligi 8 seemet.

Kaarobi kasulikud omadused

Kaarobipuu kaunad korjatakse kui nad on pruunistunud. Eemaldatakse kõvad seemned, seejärel kaunad pestakse, röstitakse ning jahvatatakse. Saadud jahu ehk jaanikaunapulber on ideealne asendus kakaole. Kaarob ei sisalda kofeiini ega oksaalhapet (liigne oksaalhape toidus takistab teatud mineraalide imendumist, häirib mõnede ensüümide tööd jm) ning sisaldab rohkele kaltsiumile lisaks A,D- ja  B-grupi vitamiine, magneesiumi, kroomi, rauda ja vaske. Kaarobit kasutatakse ka köha ja kõhulahtisuse raviks.

Kuna kaarobi kaunad ehk jaanikaunad on looduslikult magusad, suhkrusisaldusega kuni 72 %, siis kasutatakse teda söögiks kui maiustust. 1920-1930. aastatel oli jaanikaun populaarne maiustus ka Eesti turgudel ja laatadel. Suurem osa suhkrutest on glükoos ja fruktoos, kuid lisaks leiab ka mannoosi, ksüloosi ja galaktoosi. Oma maitselt meenutab kaarob kakaod ja šokolaadi, kuid temas ei ole kofeiini ega theobromiini, mis tekitavad sõltuvust ja allergiat. Need kaks ainet on stimulandid, mille kõrvalnähtudeks võivad olla ärevustunne närvilisus, iiveldus ning südamepekslemine. Seetõttu on jaanikauna-jook hea asendus kakao ja shokolaadi tarbimisele.

Kaarob ei sisalda selliseid kahjulikke ühendeid, nagu fenüületüülalaniin, türamiin, mis mõlemad on migreeni ja allergia allikateks ja on esindatud näiteks shokolaadis. Ka oblikhape, mis pärsib kaltsiumi ja tsingi omastamist ja on shokolaadi koosseisus, puudub kaarobis. Kaltsium ja tsink on kauni ja terve naha jaoks vajalikud. See seletab, miks on jaanikauna tarvitavate naiste nahk nii kaunis, näiteks Hispaanias või teistes Vahemeremaades.

Kaarobi mõju tervisele

Jaanikaun on tähtis ka hea figuuri loomisel. Olles vähese rasvasisaldusega ning looduslikult magus vähendab ta vajadust teiste magusate, kuid kaloririkaste maiustuste järele. Lisaks sellele, et jaanikaun ei sisalda kolesterooli, ta ka vähendab liigse kolesterooli omastamist organismis, parandades soolestiku motoorikat, kuna on väga rikas lahustumatute kiudainete poolt. Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge ehk 80 % lise proteiinisisalduse tõttu.

Teadlased on hiljuti avastanud kaarobi antioksüdatiivse omaduse. Parkainete balanseerituse tõttu on jaanikaunal antihemorroidaalne kohalik mõju, ning tugev antibakteriaalne efekt ja soolestiku ärritust vähendav toime. Teadlased on tuvastanud jaanikauna effektiivset toimet kaksteistsörmiku haavandile ja funktsionaalsele diarröale (köhulahtisus). Teadlased soovitavad kaarobit tarvitada päevas minimaalselt 20 gr. Kui valid kaarobijahu, siis ole kindel, et see sisaldab 100% kaarobijahu. Poelettidelt võib leida ka erinevaid tooteid, mis võivad sisaldada odra ja piima koostisaineid, mistõttu muidu gluteeni- ja piimavaba toode see sellisel juhul kindlasti pole.

Kaarob ehk Jaanikaun on iidne, unikaalne ja väga vajalik lisand ja uuendus meie menüüs ning igapäevases toidusedelis, mille pidev tarvitamine toob endaga kaasa stabiilse energiataseme tõusu ning vitaalsuse.

Kasutatud allikad: Ballantyne, Sarah, PhD “The Paleo Approach”, 2013. https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_jaanikaunapuu
http://www.carobana.com.au/carob.html
http://www.dport.org/learn-more/TheCarobBean/The-Carob-Bean.html
https://www.terveeluterve.ee/toode/jaanikaun-jaanikauna-pulber/